Търси
Всички категории
    Menu Затвори
    назад към всички

    Какво е Mascne? Профилактика и лечение

    Covid-19 донесе много промени в живота ни, особено факта, че трябва да носим маска, когато се занимаваме с обществени дейности.

    Стресът като цяло влияе на тялото ни по различен начин и кожата също страда. Стресът причинява освобождаване на кортизол, което влияе на хормоните, а това води до промени в тялото ни. В допълнение, стресът влияе директо на бактериите в червата, което нарушава баланса между добри и лоши бактерии. В резултат на това, кожата доказва влиянието на стреса, като образува акне. Когато добавите и носенето на маска, кожата непременно ще претърпи промени. Без значение какъв тип маска носите, тя ще раздразни кожата ви.

    Терминът „mascne” (съкратено от „маска-акне“) стана добре известен в индустрията за грижа за кожата от началото на пандемията Covid. Тази дума се използва за описание на акне, което се появява по кожата в резултат на носене на маска. Изведнъж по безупречното ви лице  са се развили червени, раздразнени подутини в зоните, покрити с маска.

    Mascne се причинява от замърсявания, себума и грима, които се усвояват в порите на кожата. Потта и дишането причиняват влажност под маската и тези фактори могат да доведат до развитие на бактериите, причиняващи акне. Предизвиква се от излишната топлина, натиск и триене на кожата. Повишава се влажността на епидермалната повърхност, увеличава се производството на себум, повишава се Ph на кожата.

    Такъв тип акне често се появява при спортистите, носещи каски в областта, която покрива брадичката както и при тези, които често ползват ленти за коса.

    Носенето на маска може да влоши и други дерматологични проблеми като розацея и себореен дерматит.

    Страдането на кожата е неизбежно, но ефектът на маската върху кожата може да бъде намален. Ежедневният и качествен режим на грижа за кожата е важен за поддържане на здрав тен. Няма универсално лечение, така че е важно да следвате основни ежедневни хигиенни процедури.

    • Почиствайте лицето си сутрин и вечер, както и след тренировка с нежен почистващ препарат без масла, за да премахнете замърсяванията, излишния себум и грима;
    • Не спете с грим, но също така и не прекалявайте с почистването, защото кожата има защитна бариера, която се нарушава с прекаленото почистване – Мицеларната водаелиминира всички замърсявания, като същевременно запазва бариерната функция на кожата и естествения й баланс;
    • Не носете грим и слънцезащитен крем под маската;
    • Опитвайте се да махате маската възможно най-често, за да дадете възможност на кожата да диша;
    • Поддържайте маската си за лице чиста и суха;
    • Не позволявайте задържането на маска, попита с пот и грим върху лицето си;
    • Дръжте ръцете си чисти. Постоянното и неволно пипане на лицето води до замърсяване и раздразване;
    • Пийте много вода през целия ден, за да изхвърлите токсините от тялото си;
    • Не пийте газирани напитки или такива с восоко съдържание на захар. Високото съдържание на глюкоза насърчава възпалението в организма;
    • Дезинфекцирайте четките и гъбите за грим с нежен сапунен почистващ препарат;
    • Не споделяйте инструментите за грим на лицето с други хора;
    • Придържайте се към конкретно лечение на акне в продължение на четири до шест седмици, за да му дадете време да подейства ефективно;
    • Не сменяйте често лечението на акне. Прекалената смяна може да предизвика дразнене на кожата и влошаване на акнето.

    Почистващи продукти:

    • Normaderm Phytosolution – почистващ гел. Нов почистващ продукт за мазна кожа, склонна към акне, обогатен с минерали и пробиотици. Премахва замърсявания и прах по кожата от първото измиване. Кожата е матирана и се омазнява по-малко през деня. Порите и черните точки са намалени. Повече за продукта, може да прочетете тук.
    • Биотрейд Акне Аут измивен гел – щадящ измивен гел за лице и тяло с млечна киселина и 99,9% чист хипербарен кислород, предназначен за нормална, комбинирана и мазна кожа, склонна към акне. Гелът отмива натрупаните замърсявания и излишния себум и почиства порите в дълбочина. Повече за продукта, може да прочетете тук.
    • ТОПИКРЕМ AC Purifying Cleansing Gel  - Пенлив почистващ гел за мазна кожа и акне, който нежно почиства в дълбочина, има антибактериално действие, хидратира и омекотява кожата. Повече за продукта, може да прочетете тук.

    Лечение:

    • Phytosolution – двойна корекция, ежедневна грижа за мазна кожа, склонна към акне с дерматологични съставки от естествен произход. Бори се с несъвършенствата: почиства и коригира несъвършенствата, черните точки и белезите. Спомага за обновяването на кожата като хидратира 24 часа, регулира себума и намалява видимостта на порите. Повече за продукта, може да прочетете тук.
    • ТОПИКРЕМ AC Active Care  - активен крем за мазна кожа и акне. Има себорегулиращ и кератолитичен ефект и антибактериално действие. Елиминира мъртвия слой клетки, успокоява зачервяванията и хидратира кожата. Намалява нежеланите белези. Повече за продукта, може да прочетете тук.
    • EFFACLAR DUO PLUS, La Roche – Цялоста грижа с подсилена ефикастност против несъвършенства. Помага за бързото намаляване на несъвършенствата, предпазва от повторната им поява и ограничава риска от остатъчни белези. Повече за продукта, може да прочетете тук.
    • Eucerin DERMOPURE серум обновяваща грижа – Серум с 10% хидрокси комплекс, който, отпушва порите, намалява петната и спомага за предотвратяване на повторната им поява, подпомага обновяването на кожата. За по-чиста и по-равномерна кожа. Повече за продукта, може да прочетете тук.

    Източници:

    https://ourjourn.com/blogs/the-routine/what-causes-mascne

    https://theskinspot.com/blogs/the-edit/what-is-masnce-prevention-and-treatment

    Коментари
    Добави коментар Затвори