Търси
Всички категории
    Menu Затвори
    назад към всички

    Най-чести проблеми със скалпа

    Скалпът е анатомичната област, оградена от лицето отпред и от шията отстрани и отзад. Характеризира се с висока плътност на растеж на косата и множество мастни жлези, които допринасят за специфична микросреда със значителни разлики с останалата кожа. Състоянието на скалпа влияе върху естествения растеж и задържане на косата. Подходящата грижа за скалпа може да допринесе за фундаментални ползи за растежа на косата и нейното качество. Скалпът е богата среда за микроби. Образуваната коса може да бъде повлияна отрицателно от оксидативния стрес, който възниква при нездравословен скалп. По-специално пърхотът и себорейният дерматит, псориазис, атопичен дерматит и алопеция представляват патологични състояния, при които оксидативният срес играе основна роля.

    Пърхот и себореен дерматит

    Пърхотът е чест проблем на скалпа и има две разновидности – сух и мазен пърхот. Клиничният вид на пърхота се определя от размера и прилепването на люспите. Сухият пърхот се свързва с формирането на бели люспи, които лесно падат от главата и косата. Сред факторите, които водят до възпалени петна по скалпа са микробната колонизация с гъбички Malassezia, мастните липиди и индивидуалната чувствителност. Мазен пърхот или себореен дерматит се наблюдава, когато мазни жълтеникави люспи се формират и залепват по главата и косата. За разлика от пърхота, при себореен дерматит зачервяването и лющенето често се простират отвъд скалпа, като включват гънките на носа и веждите.

    Микробиомът на скалпа се състои главно от Propionibacteria, Staphylococcus бактерии и Malassezia. Malassezia са отговорни по същество за целия микробиом на склапа. Смята се, че възпалителният процес се медиира от гъбични метаболити, по-специално свободни мастни киселини, освободени от мастните триглицериди.

    Раздразненият скалп и причинените микровъзпаления и сърбеж на кожата могат да бъдат причинени и от редица фактори, като:

    • Климатични условия;

    • Хормонални промени;

    • Генетична предразположеност;

    • Стрес – физически и емоционален;

    • Начин на хранене и вредни навици като алкохол и тютюнопушене.

     

    Терапията за скалпа трябва да се използва ежедневно с или без предварително измиване на косата. Контролирането на пърхота посредством лечебни шампоани и оставянето им да действат поне пет минути има висока ефективност. Избирайте шампоани, които имат една или някои от следните съставки:

    • Въглищен катран;

    • Цинков пиритион;

    • Салицилова киселина;

    • Селен сулфид;

    • Кетоконазол.

     

    Псориазис

    Псориазисът е хронично възпалително състояние на скалпа и най-добре проученото състояние на кожата, свързващо оксидативния стрес, ролята на Malassezia и риска от косопад. Скъсеният цикъл на растеж на клетките и натрупването им в повърхностния слой на кожата причинява удебелени плаки – лезии със сребристо-бяло лющене. Тези лезии се класифицират като еритемо-сквамозни, което означава, че са засегнати както кръвоносни съдове, така и дълбоки епидермални слоеве. С времето тези плаки падат. Това причинява силен сърбеж и води до изтъняване на косъма, възпаление на скалпа, а в някои случаи и до кървене. Засяга и други области на човешкото тяло – колене, гръб, гърди, мишници. Най-драматичният израз на имуно-медиираното състояние и инхибирането на тумор некрозис фактор – алфа – индуциран от лечението псориазиформен дерматит на скалпа с риск от трайна алопеция от белези. Псориазисът на скалпа не е напълно лечим – фази на затишие се редуват с фази на активизиране, но може да бъде контролиран за да не причинява дискомфорт.

    Псориазисът може да бъде причинен от:

    • Инфекции – Бактериите, особено стрептококите са най-често срещаните патогени и се свързват с точковия псориазис;

    • Генетика – повечето случаи на псориазис са наскледствени;

    • Стрес – Психологическият стрес може да влоши състоянието, а в някои случаи е достатъчен, за да предизвика появата му;

    • Медикаменти – Литий, лекарства против малария и бета-блокери имат отрицателен ефект върху псориазиса. Внезапното спиране на терапия със силни локално или орално приемани кортикостероиди има вероятност да „възвърне“ симптомите.

    Терапията при псориазис включва предимно емолиенти, хидратиращи кремове, кератолитични агенти и кортикостероиди. Шампоаните с кератин и салицилова киселина се препоръчват при третиране на псориазис. Терапията с ултравиолетова светлина е друга възможност. Кортикостероидите имат противовъзпалителни свойства, като намаляват честотата на появата на плаки и съпътстващото дразнене. Приема на витамин Д е една от първите терапии за хроничен псориазис.

     

    Атопичен дерматит

    Атопичният дерматит е още едно често срещано, хронично, рецидивиращо, възпалително кожно заболяване, което може да засегне скалпа по значителен начин. Патогенезата му е сложна и включва генетика, фактори на околната среда, нарушена пропускливост на кожата и имунологични механизми. Атопичният дерматит е често срещан при бебетата и децата, но много възрастни също страдат от заболяването.

    Причини за появата на атопичен дерматит може да имат различен характер:

    • Контактният дерматит по скалпа се причинява от реакция към химикалите в някои шампоани, бои за коса или други козметични продукти за коса. Възможна е алергия към тези съставки или те просто да раздразнят кожата.

    • Друга честа причина за сърбящия скалп при децата между три и дванадесет години са въшките по главата.

    • Потта, която кожата ни произвежда, за да се охлажда, когато се прегрява, създава идеална среда, в която бактериите, които отключват и изострят атопичния дерматит, могат да се развиват.

    • Редовното измиване и оформяне на косата също може да доведе до изсушаване на кожата, което още повече засилва симптомите на атопичен дерматит.

    Грижата за атопичен дерматит се свежда до:

    • нежното почистване и редовното овлажняване с продукти, специално формулирани за атопична кожа – Измивайте косата си и косата на вашето дете с нежен шампоан без аромат и оцветители;

    • Избягвайте взимането на душ повече от веднъж на ден, намалете налягането на водната струя и изполвайте хладка вода, когато е възможно. Честото взимане на душ и миенето с твърде гореща вода може допълнително да изсуши кожата. Силният вятър и студената вода също могат да причинят ненужно дразнене на скалпа;

    • Опитайте се да не сменяте много често продуктите и не забравяйте да изплакнете добре косата си от шампоана;

    • Избягвайте продукти за оформяне на косата като пяна и гел;

    • Избягвайте боите за коса.

    Алопеция ареата

    Алопеция ареата е медицински термин за специфично оплешивяване под формата на кръговидни обезкосмени петна. Заболяването има хронично рецидивиращ ход, с наличието на ремисии и последващи повторни епизоди. Обезкосмените полета може да се разрастват и да доведат до пълна загуба на космена покривка. Алопеция ареата може да се появи във всяка възраст, независимо от пол и раса. Около 20% от пациентите са с фамилна анамнеза на заболяването. Въпреки, че не е доказано заболяването се разглежда като автоимунно – погрешна имунна система, която е склонна да атакува собственото си тяло. Алопеция ареата понякога се свързва с други автоимунни заболявания като: заболяване на щитовидната жлеза, витилиго, лупус, ревматоиден артрит, улцерозен колит.

    Алопеция обикновено се появява като кръгли гнезда на косопад по скалпа, като кожата в обезкосмените области е гладка и нежна, а в някои случаи случаи може да бъде леко зачервена. Космените фуликули са съхранени, като е запазен и потенциалът за възстановяване на растежа на косъма, дори и при дългогодишно заболяване.

    Локалните стероидни инжекции могат да бъдат много полезни за рестартиране на цикъла на растеж на косата в третираните зони.

    Стероидните кремове, лосиони и шампоани се използват от много години, но в най-добрия случай са с ограничена полза.

    Въпреки че е известно, че пероралните системни стероиди индуцират растежа на косата при засегнатите пациенти, тяхната продължителна употреба е противопоказна поради вероятността от нежелани странични ефекти.

    Локалните сенсибилизатори, дифенципрон или дибутилестер се използват при тези, които страдат с повече от 50% косопад. Целта на лечението е да се създаде алергичен контактен дерматит на скалпа. Тази промяна в имунния отговор понякога е придружена от растеж на косата.

    Елиминирането на емоционалния стрес се смята за полезно.

    Източници:

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6369642/#ref9

    https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/scalp-problems

    https://www.medicinenet.com/hair_loss_pictures_slideshow/article.htm

    https://www.eucerin.bg/

     

    Коментари
    Добави коментар Затвори
    Много полезно!